Ideea productiei de sustinatori plantari personalizati, a  pornit de la analiza statistica a numarului din ce in ce mai mare de pacienti inregistrati in spitale si clinici private, care acuza dureri la nivelul coloanei vertebrale, articulatiilor genunchiului si piciorului.

Modul in care este distribuita presiunea plantara la nivelul piciorului, are influenta de cele mai multe ori negativa asupra coloanei vertebrale generand chiar modificari ale acesteia, asupra articulatiilor si generand dureri la acest nivel.

Sistemul de analiza si productie sustinatori plantari personalizati computerizati este produs de SENSOR MEDICA, cei care si-au propus si au si reusit sa dezvolte si sa creeze cel mai inovativ sistem aflat pe piata la ora actuala, sistem care evalueaza cu mare precizie postura si biomecanica coloanei vertebrale.

CE PRESUPUNE ANALIZA POSTURALA SI PRODUCTIA?

ANALIZA POSTURALA

Pacientului i se realizeaza o analiza statica si una dinamica pe o banda (platforma baropodometrica), unde computerizat i se analizeaza punctele de presiune pe care le aplica piciorul solului in pozitie ortostatica si in dinamica. In cadrul acestei analize se mai efectueaza un test videografic, un studiu morfologic complet si o identificare exacta a asimetriilor corpului si/sau defectelor posturale. Tot in cadrul analizei este folosit un PODOSCAN 3D, un device optoelectronic de inalta rezolutie care analizeaza morfologia piciorului. Acest PODOSCAN 3 D, cu o precizie foarte ridicata, preia imagini 3D ale piciorului in conditii de incarcare minima, medie si maxima, imagini ce vor fi coroborate cu rezultatele analizei presiunii plantare in statica si dinamica realizate cu ajutorul platformei baropodometrice, permitand astfel crearea unei orteze corectoare (sustinator plantar personalizat) care sa corespunda cat mai bine nevoilor pacientului. Specialistul, pe baza datelor furnizate de cele 2 software-uri si raportat la discutiile cu pacientul, realizeaza orteza corectoare personalizata perfect adaptata nevoilor pacientului. 

CREAREA SUSTINATORULUI PLANTAR PERSONALIZAT

Daca in urma analizei posturale, se constata deficiente majore, deficiente care sunt prezentate si pacientului (rezultatul computerizat al analizei poate fi printat color sau poate fi trimis pe o adresa de e-mail) se poate trece la etapa a II-a (cu acordul pacientului): confectionarea efectiva a ortezei corectoare.  Procesul de productie se realizeaza computerizat, in sensul ca orteza corectoare rezultata in urma analizei posturale este preluata de soft-ul de productie, iar acesta transmite catre masina de frezat (VULCAN CNC MILLING MACHINE) coordonatele in timp real aferente celor 3 axe, pentru realizarea unei orteze corectoare cu acuratete maxima conform presiunii plantare inregistrata.  Materialele din care sunt realizati sustinatorii plantari personalizati, sunt importate din Italia, si se caracterizeaza prin densitati si duritati specifice aferente fiecarei patologii. Alegerea materialului din care se confectioneaza sustinatorul plantar personalizat tine cont de morfologia pacientului, leziuni preexistente la nivelul piciorului, de activitatea fizica desfasurata, etc.

Avantajele sistemului de analiza posturala si productie computerizata a sustinatorilor plantari personalizati fata de variantele clasice de sustinatori plantari sunt: