PĂREREA SPECIALISTULUI

Medic reumatolog Criveanu Cristina: postura reprezintă poziția corpului sau a uneia dintre părțile sale în spațiu. Mulți dintre pacienți, atunci când le vorbești despre postură, se gândesc inevitabil la postura spatelui, a coloanei vertebrale, nicidecum la postura întregului corp, cea care, dacă este cea corectă, presupune alinierea tuturor articulațiilor și care ajută la creșterea calității vieții și evită apariția multor afecțiuni articulare. O postură incorectă poate fi generată și de unele afecțiuni osteoarticulare (poliartrita reumatoidă, cifoză, scolioză, lordoză, spondilartrita, etc), boli neurologice (Parkinson, scleroza în plăci, etc), dar și afecțiuni musculare (distrofia musculară, contracturile musculare prelungite). În același timp și viceversa este valabilă în sensul că o postură deficitară poate, în timp, determina complicații musculoscheletale, cele mai multe ireversibile. Așadar,  multe dintre afecțiunile articulare pot fi prevenite sau, după caz, li se poate diminua efectul cu o postură corectă.

Deisramed Talonete: pentru a nu ne repeta, eu voi răspunde la întrebare prin raportare la o specialitate medicală nouă, pentru o problemă veche a omenirii: PODOLOGIA (în 1956 a fost înființată prima școală de podologie în cadrul Facultăţii de Medicină din Barcelona, iar in 1962 a fost recunoscută oficial). Omul s-a ridicat în poziție bipedă în urmă cu cca 2 milioane de ani, iar de atunci poziția corpului și implicit postura au suferit ample modificări. Trebuie să înțelegem faptul că picioarele (prin construcţia lor foarte complexă în sensul că sunt formate din 26 de oase, 31 de articulaţii, 29 de muşchi şi 50 de ligamente) sunt cele care ne ajută să mergem în poziţia corectă, amortizând greutatea corpului şi ajutând astfel la menţinerea echilibrului, și presiunea plantară exercitată de individ la nivelul solului (în timpul vieții un om pășește parcurgând echivalentul dublul distanței înconjurului Pamântului, iar la o simplă plimbare picioarele trebuie să suporte mai mult de 100 de tone) au o influență foarte mare în stabilirea unei posturi generale corecte. Deci practic cele mai multe probleme de postură care generează dureri de glezne, spate, coloană, genunchi, șolduri își găsesc rezolvarea în modul în care individul calcă și cât de uniform distribuie presiunea plantară la nivelul solului. Așadar, podologia poate ajuta în tratarea și ameliorarea  mult mai multor afecțiuni, nu doar ale piciorului, prin echilibrarea unei posturi deficitare.

Medic reumatolog Criveanu Cristina: Talonetele sunt dispozitive medicale care au indicații în numeroase patologii:  coxartroză, gonartroză , dureri metatarsale,  dureri de genunchi, protectia protezelor de genunchi și sold,  metatarsalgia , picior de atlet , toate deficienţele de postură, sindrom Haglund,  piciorul diabetic,  piciorul reumatoid, mal plantar  diabetic ,  nevromul Morton, deformarile picioarelor precum  platfus- picior plat,  picior cav,  hallux valgus,  hipercheratoze,  veruci plantare,  onicopatii, precum și cele de la nivelul coloanei vertebrale – scolioză și dureri (lombare și cervicale), dureri de cap nediagnosticate , malocluzii dentare si mandibulare.

Deisramed Talonete: multe din afecțiunile semnalate de pacienți, sunt afecțiuni dobândite de aceștia de-a lungul vieții ca urmare a distribuirii neuniforme la nivelul solului a presiunii plantare, sau altfel spus urmare a unui mers incorect! O talonetă corect realizată (raportată la nevoile și deficiențele pacientului) ajută la eliminarea durerilor de picioare, de spate, diminuarea parțială sau totală a fenomenului gleznelor umflate, prevenirea fracturilor de gleznă, femur, ruptură de menisc sau chiar hernie discală. Totodată aceste talonete ajută la stabilizarea gleznelor cu efecte benefice în eliminarea parțială sau totală a cifozei și a scoliozei, deci practic rezolvând problemele de deficiență ale piciorului rezolvăm multe alte probleme sau afecțiuni ale pacienților! Cu riscul de a mă repeta, fac precizarea că toate aspectele precizate anterior își pot găsi rezolvarea doar prin folosirea de către pacient a unor susținători plantari (talonete) PERSONALIZATE, pentru că dacă studiem piața de profil vom constata că oferta este una extrem de variată cu produse de serie care cu certitudine nu pot rezolva, ci doar ameliora unele dureri în cazul unor afecțiuni ușoare, deci cu alte cuvinte nu înlăturăm cauza ci doar ameliorăm efectul. Dacă ne raportăm la părerile specialiștilor din domeniul podologiei, aceștia ne spun că “de cele mai multe ori talonetele de serie pot face mai mult rău decât bine”!

Medic reumatolog Criveanu Cristina: având în vedere, pe de o parte, faptul că picioarele noastre sunt diferite, iar pe de altă parte faptul că presiunea plantară este diferită între piciorul stâng și cel drept, atât exercitată la nivelul solului cât și ca mod de distribuire de-a lungul plantei (tălpii piciorului), este imperios necesar ca pacientul să nu aleagă un produs de serie (identic prin definiție pentru toate persoanele cu aceeași măsură la picior) care de cele mai multe ori îi poate crea dezechilibre ireversibile, ci să aleagă un produs personalizat care să țină cont de toate informațiile rezultate în baza unei analize atât statice cât și dinamice. Din acest motiv, pentru a veni în sprijinul pacienților, am achiziționat cel mai performant sistem de analiză și producție a susținătorilor plantari personalizați (talonete), un sistem care ne arată cu maximă precizie distribuția greutății, dar și gradul de încărcare în orice punct al piciorului atât static, dar mai ales dinamic pentru că majoritatea deviațiilor care influențează postura se produc atunci când ne deplasăm. Totodată, cheia unei posturi corecte o reprezintă poziția coloanei vertebrale care presupune menținerea celor 3 curburi naturale (cervicale, toracale, lombare) într-o poziție neutră (care să nu mărească sau să diminueze unghiurile) motiv pentru care am achiziționat cel mai performant aparat și singurul neiradiant care identifică cu maximă precizie tulburările posturale vertebrale și permite reconstrucția tridimensională a coloanei vertebrale printr-o scanare 3D a coloanei, rapidă, facilă, fără iradiere si non-invaziva a spatelui pacientului, identificând toate modificările de la nivelul coloanei vertebrale, făcând măsuratori exacte a tuturor unghiurilor, deviațiilor de la linia mediana a coloanei, reușind să identifice cu maximă precizie cauza durerii de spate.

Deisramed Talonete: având experiența analizei și a construcției susținătorilor plantari personalizati pe acest sistem și analizând evoluția problemelor ce pot apărea în situația unor plantari executați incorect, pot afirma cu certitudine faptul că nu aș recomanda nimănui să comande talonete de serie. Plantarii personalizați reprezintă un produs construit/creat pe problemele detectate, adică acele talonete care răspund la nevoile fiecărui picior în parte și care ajută la uniformizarea presiunii plantare la nivelul fiecărui picior, coroborând datele și informațiile rezultate atât din analiza statică cât și dinamică. Pentru a se crea un plantar personalizat, dedicat problemelor pacientului, se realizează o analiză statică și una dinamică pe o bandă (platformă baropodometrică), unde computerizat i se analizează punctele de presiune pe care le aplica piciorul solului în poziție ortostatică și în dinamică. In cadrul acestei analize se mai efectuează un test videografic, un studiu morfologic complet și o identificare exactă a asimetriilor corpului și/sau defectelor posturale. Tot in cadrul analizei este folosit un PODOSCAN 3D, un device optoelectronic de înalta rezolutie care analizează morfologia piciorului. Acest PODOSCAN 3D, cu o precizie foarte ridicată, preia imagini 3D ale piciorului în condiții de încărcare minimă, medie și maximă, imagini ce vor fi coroborate cu rezultatele analizei presiunii plantare în statică și dinamică realizate cu ajutorul platformei baropodometrice, permițând astfel crearea unei orteze corectoare (susținător plantar personalizat) care să corespundă cât mai bine nevoilor pacientului. 

Medic reumatolog Criveanu Cristina: există o multitudine de responsabilități și autorizări cu privire la producția acestor dispozitive medicale în sensul că separat de autorizările de bază ale oricărei activități medicale ești obligat, strict pentru producția de dispozitive medicale la comandă, să deții aviz de funcționare emis de ANMDMR (Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România) dar și certificatul de înregistrare a dispozitivelor medicale, emis de aceeași instituție, pentru dispozitivele pe care le produci și comercializezi. Pentru a obține aceste certificări ești obligat ca toate echipamentele folosite în activitatea de analiză și producție să fie certificate european, materialele folosite pentru producție, de asemenea trebuie să fie pe de o parte importate de la firme autorizate la nivel european, iar pe de altă parte trebuie să fie certificate și să întrunească toate condițiile de calitate impuse la nivel european acestor tipuri de materiale. Mai mult decât atât, este obligatoriu ca produsul pe care îl produci și comercializezi, în cazul nostru plantarii personalizați, trebuie să fie indexat într-o bază de date comună europeană, astfel încât să poți răspunde în orice moment și cerințelor oricărui cetățean european în condițiile de profesionalism și calitate similare oricărui alt producător din spațiul european.

Deisramed Talonete: în completarea celor afirmate de colega mea, aș dori să menționez faptul că toate aceste cerințe sunt aplicabile doar producției de plantari personalizați adică acei plantari care într-adevăr se raportează la nevoile pacienților și pot rezolva/ ameliora problemele diagnosticate ale pacienților, în cazul plantarilor de serie cerințele sunt net inferioare. Mai mult decât atât, obținerea certificatului de producător te obligă ca odată cu livrarea produsului către pacient să-i livrezi acestuia si declarația de conformitate a produsului împreună cu specificația tehnică și instrucțiunile de utilizare. Mai mult decât atât, din dorința de a crește calitatea serviciilor oferite pacienților am implementat la nivelul firmei pentru producția plantarilor personalizati, sisteme integrate de management al calității pentru dispozitivele medicale in conformitate cu cerințele standardelor SR EN ISO 13485:2016/ISO 13485:2016 dar și sisteme de management al calității în conformitate cu cerințele standardului SR EN ISO 9001:2015/ISO 9001:2015.

Deisramed Talonete: există multe păreri avizate din domeniu, dar cea mai corectă și pertinentă din punctul meu de vedere este că 99% dintre oameni au, în anumite momente ale vieții, nevoie de susținători plantari personalizați, iar această afirmație este susținută prin faptul că oasele în timp suferă modificări și o dată cu trecerea timpului fiecare ne îngrășăm și astfel postura suferă modificări. Din toate aceste considerente, le-aș recomanda tuturor să-și facă o analiză a posturii pe un sistem complex, iar în funcție de rezultatele obținute, decizia de a comanda și implicit de a utiliza susținătorii plantari personalizați aparține pacientului. Ceea ce trebuie să reținem cu toții este faptul că este mult mai ușor să previi decât să tratezi!!!